epiduraali neula

By | 13 syyskuun, 2023

Epiduraali neula on lääketieteellinen väline, jota käytetään kivunlievityksessä. Se on ohut ja pitkä neula, joka asetetaan selkärangan ulkopuolella sijaitsevaan epiduraalitilaan.

Epiduraalitila on alue selkärangan ja sen ympäröivien kalvojen välissä, ja siinä sijaitsevat selkäydinhermot sekä verisuonet. Nimeänsä vastaavasti epiduraalitila ei asetu itse selkäydinkanavaan, jossa selkäydin sijaitsee, vaan sen ulkopuolelle. Tämä tarkoittaa, että epiduraalineula ei tule kosketuksiin selkäytimen kanssa, vaan sen tarkoituksena on vaikuttaa epiduraalitilassa kulkeviin hermoihin.

Epiduraali neula voidaan asettaa eri tarkoituksiin. Yleisimmin sitä käytetään synnytysten yhteydessä, jolloin sen avulla voidaan antaa epiduraalipuudutetta eli kipulääkettä synnyttävälle naiselle. Epiduraalipuudute lievittää synnytyksen tuomaa kipua tehokkaasti. Neulaa voidaan käyttää myös muiden leikkausten yhteydessä, jolloin se asetetaan puudutteen antamista varten potilaan selän alueelle.

Epiduraalineulaa käytettäessä varmistetaan potilaan turvallisuus ja onnistunut toimenpide. Neulaa ei yleensä aseta kuka tahansa, vaan tähän tarkoitukseen erikoistunut lääkäri tai anestesiahoitaja. Ennen neulan asettamista potilaalta pyydetään suostumus, ja häntä ohjeistetaan oikeaoppisesti toimenpiteen suhteen.

Epiduraali neulaa käyttäessä on tärkeää, että näyttö- ja lääkelaitteen valmistajien ohjeita noudatetaan tarkasti. Neulan desinfiointi, steriiliys sekä potilaan oikea asento ovat tärkeitä asioita, joita tulee huomioida. Asetettaessa neula epiduraalitilaan, tulee olla varovainen, jotta ei vahingoiteta muita hermoja tai verisuonia.

Epiduraali-neulan avulla annettu kipulääkepuudute vaikuttaa nopeasti ja tehokkaasti. Sen vaikutus kestää yleensä useita tunteja, mikä antaa potilaalle mahdollisuuden liikkua ja osallistua esimerkiksi synnytykseen ilman voimakasta kipua.

Vaikka epiduraali neula on turvallisuudestaan huolimatta vahva lääketieteellinen väline, voi sen käytössä olla joitain riskejä. Harvinaisissa tapauksissa neula voi aiheuttaa infektion tai verenvuodon epiduraalitilaan. Myös henkilöllä, jolla on jokin selkärangan tai hermoston sairaus tai vamma, menetelmä voi olla vasta-aiheinen.

Kaiken kaikkiaan epiduraali neula on tärkeä väline kivunlievityksessä erityisesti synnytysten yhteydessä. Sen avulla voidaan tarjota potilaalle turvallista ja tehokasta hoitoa. On tärkeää, että neulaa käyttävät ammattilaiset ovat perehtyneitä sen oikeaoppiseen käyttöön ja noudattavat tiukkoja hygieniasuosituksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *