ilmarinta neula

By | 22 syyskuun, 2023

Ilmarinta neula eli pleuraalineula on lääketieteellinen väline, jota käytetään ilmarinnan hoidossa. Ilmarinta, eli pneumotorax, tarkoittaa tilaa, jossa ilma pääsee kertymään keuhkopussin sisäpuolelle. Tämä aiheuttaa paineen nousua keuhkoissa ja voi johtaa hengitysvaikeuksiin sekä muita oireita.

Ilmarinta neulan käyttö on yleinen tapa poistaa ylimääräinen ilma keuhkopussista ja palauttaa normaali hengitystoiminta. Neulalla tehdään reikä keuhkopussin seinämään, ja ilma imetään pois neulan avulla. Näin keuhkojen paine normalisoituu.

Ilmarinnan syyt voivat vaihdella. Yleisin syy on trauma, esimerkiksi kolarissa saatu vamma. Ilmarinta voi myös syntyä spontaanisti ilman tunnettua syytä.

Ilmarinta neulalla suoritettava toimenpide katsotaan yleisesti turvalliseksi ja tehokkaaksi. Ennen toimenpidettä potilas voi saada paikallispuudutusta, jotta neulan pistos ei aiheuta kipua. Neula viedään rintakehän alueelle, yleensä toiselle tai kolmannelle kylkiluulle rintakehän sivulla.

Kun neula on paikallaan, siihen kiinnitetään letku, joka liitetään vesilukkoon tai imulaitteeseen. Ilma imetään pois keuhkopussista ja hengitys helpottuu. Joskus ilmarinta neulan avulla voidaan myös ottaa näyte keuhkopussista tarkempaa diagnoosia varten.

Vaikka ilmarinta neula on suhteellisen yksinkertainen ja turvallinen toimenpide, komplikaatioita voi joskus ilmetä. Näitä voivat olla esimerkiksi verenvuoto, keuhkovaurio tai infektio. Tärkeää onkin, että toimenpide tehdään asianmukaisesti koulutetun lääkärin toimesta, jotta mahdolliset riskit minimoidaan.

Ilmarinta neula on vakiintunut hoitomenetelmä ilmarinnan hoidossa, ja se on ollut käytössä jo pitkään. Se tarjoaa nopean ja tehokkaan tavan poistaa ylimääräinen ilma keuhkopussista, ja auttaa potilasta saavuttamaan normaali hengitystoiminta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *