siniset sakset lappeenranta

By | 11 lokakuun, 2023

Lappeenrannan kaupungin katukuvaa on viime aikoina hallinnut näky, joka herättää uteliaisuutta ja jopa keskustelua. Siniset sakset ovat nimittäin vallanneet kaupungin eri puolilla nähtävillä olevista puistoista torikojujen kattoihin asti.

Ensimmäinen sinisiä saksia esittelevä teos ilmestyi kaupunkikuvaan syksyllä vuonna 2020. Lappeenrannan Taidekoulu Alfan opiskelijat saivat tehtäväkseen suunnitella ja toteuttaa kaupunkitilan väliaikaiseen koristeluun jotain omaperäistä. Heidän ideansa oli tuoda näkyville työkalu, jota usein tarvitaan esimerkiksi rakentamisessa ja muissa käsityöprojekteissa.

Sinitaivas Lappeenranta -projektin kautta kaupungin julkisiin tiloihin sijoitellut siniset sakset ovat keränneet niin kiitosta kuin kysymyksiäkin. Miksi juuri sakset? Mitä ne tarkoittavat? Miksi ne ovat sinisiä?

Projektin takana oleva idea on yksinkertainen mutta monitulkintainen. Sakset ovat muodoltaan tunnistettava symboli, joka liittyy vahvasti käsityöhön ja luovaan tekemiseen. Ne edustavat myös suomalaista työkulttuuria ja perinnettä. Sininen väri taas symboloi rauhaa, luottamusta ja turvallisuutta.

Lappeenranta haluaa tapahtuvan tietyissä paikoissa kaupungissa. Siniset sakset halutaan tuoda kaupunkitilaan piristämään ja herättämään keskustelua. Niiden toivotaan innostavan asukkaita luovaan tekemiseen ja herättävän mielenkiintoa kaupungin kulttuuritarjontaa kohtaan. Uusi Lappeenranta-henkinen perinne on syntynyt.

Siniset sakset ovat rohkea veto kaupungin katukuvassa. Ne erottuvat selvästi muista elementeistä, ja niiden läsnäolo antaa kaupungille omanlaisensa leiman. Projekti on saanut kaiken ikäiset ihmiset puhumaan siitä ja aiheuttanut myös somekohua.

Vaikka projekti on ollut suosittu ja kerännyt kiitosta, on myös ääniä, jotka kyseenalaistavat sen merkityksen. Jotkut pitävät sitä turhana ja tarpeettomana, varsinkin kun kaupungilla on muitakin haasteita, kuten liikenneongelmat ja infrastruktuurin kehittäminen.

Kuitenkin taiteella ja kaupungin katukuvan piristämisellä voi olla suuri merkitys kaupungin elinvoimaisuudelle. Näkyvät ja näyttävät teokset kutsuvat niin kaupunkilaisia kuin matkailijoitakin viihtymään Lappeenrannassa. Ne myös luovat identiteettiä ja pyrkivät vahvistamaan kaupungin brändiä.

Sinisten saksien tarina Lappeenrannan kaupunkikuvassa jatkuu edelleen. Uudet teokset tulevat varmasti herättämään yhtä paljon kiinnostusta ja keskustelua kuin ensimmäisetkin. On mielenkiintoista nähdä, millaisia väliaikaisia taideteoksia kaupunkiin vielä ilmestyy ja millaisia ajatuksia ne herättävät.

Siniset sakset Lappeenrannassa ovat osa kaupungin rohkeaa taideprojektia, joka pyrkii piristämään kaupunkitilaa ja luomaan keskustelua. Ne symboloivat käsityötä, luovuutta ja suomalaista työkulttuuria. Vaikka mielipiteet niiden merkityksestä vaihtelevat, on selvää, että ne herättävät huomiota ja luovat Lappeenrannalle omanlaisensa ilmeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *